Djuren vi minns

 

 

Keys n´Crosses xx

1992 - 2018

Eighty Eight Keys xx - Clever Fella xx

 

Efter 22 år i familjen, finns förstås många härliga, roliga, sorgliga och minnesvärda historier att berätta om vår älskade Keysan.

Som förstagångs köpare var det många saker i Keysanaffären som blev fel. Ganska ordentligt fel. Men så här, många år senare var det ändå det bästa som hänt oss!

Vi har fått lära oss mycket, haft mot - och medgång, i slutänden var det ändå så att vi fick chansen att tillbringa så mycket tid tillsammans med en underbar häst, som både förde familjen närmre varandra och väckte vårt intresse för hästar, ridning och avel till fullo.

 

Keysan var bara 4 år när vi köpte henne och tanken var att hon skulle bli Sophies fälttävlanshäst. Men efter sin korta karriär på galoppbanan var hon i princip slut i sina knän. Dessutom var hon dräktig!

Då vi sent om sider blivit varse om Keysans skador (och dräktigheten!), och efter att fölet Crossing Stowaway föddes, gjorde vi allt för att få Keysan tillbaka i ridningen. Träningsupplägg, operation och ett stort mått entusiasm och envishet räckte inte. Keysan fick bli avelssto på heltid.

 

Mammarollen var verkligen Keysans grej och när hon pensionerades från avelsboxen tog hon med stort tålamod över fostring av nya unghästar som kom in i flocken.

 

Keysan fick fyra föl och hittills två "barnbarn".

 

Crossing Stowaway xx, 1997

1a klass som föl. Placerad lätt klass dressyr. Nu avliden.

Ray of Light, 2001

1a klass som föl. Felfria 1m hoppningar som 4 åring. Två avkommor. Nu avliden.

Frozen, 2003

Gångartsdiplom och 1:a klass i hoppning som treåring.

1:a klass i gångarter som fyraåring

Har till idag segrar och placeringar t.o.m. MSV dressyr. Tävlingskarriären är lagd på hyllan men tränas vidare mot Grand Prix.

Cross Feeling, 2006

Har till idag hoppat lätta klasser

 

Avkommor till Ray of Light:

Fionnaghal, 2007

Har till idag tävlat framgångsrikt upp till svår dressyr, med siktet inställt på de högsta klasserna

Bellarae LK, 2011

Har till idag tävlat framgångsrikt upp till MSV dressyr, med siktet inställt på de högsta klasserna.

 

Det är svårt att sätta ord på den kärlek vi känner till vår älskade Keysan.

Tack för allt fina vän, du kommer vara saknad <3

 


 

Elvira

2008 - 2018

Blandraskatt

 

Vår vackra och otroligt sociala katt Elvira fick lämna oss alldeles för tidigt bara 10 År gammal.

Elvira kom till oss som en omplacering tillsammans med kompisen Gustaf . Efter endast några dagar insåg vi att Elvira led av ett svårt eksem.

 

Elvira styrde och ställde i familjen speciellt med vår förra hund rottisen Zeb som aldrig vågade trotsa Elvira. När Eddie och Bosse flyttade in började maktspelet igen .Bosse lyckades dock ignorera Elvira på ett sätt som Elvira tyckte var ok och det gjorde dom till riktiga kompisar.

 

Efter 8 års behandling med mediciner så fanns inget som längre bet på eksemet och klådan blev för jobbig .

 

Sov i ro mattes lilla hjärta / Zanna

 

 

 

Estrella

2004

Zebb - Skagegutten

 

När vårt fina föl Tessans mamma dog, behövde vi hitta ett bra sällskap till henne. En liten ensam fölunge behöver en verklig vän.

 

Då Mats länge pratat om att ha en nordsvensk att köra och rida, så bestämde vi att det skulle bli en nordis i familjen, en i samma ålder som Tessan.


Eftersom vi bor i ett nordistätt område behövde vi inte leta länge innan vi hittade den ulligaste, gulligaste och mest charmiga lilla nordisflicka vi någonsin sett!

Hon hette Estrella och var 6 månader gamal och smälte våra hjärtan på fläcken!

 

Sen den dagen har Ester varit en god vän till framförallt Tessan, men även till andra hästar som mått bra i henns trygga sällskap.

 

Det blev några tömkörningskurser för Ester och Mats, men inkörd blev hon aldrig utan det blev ridning på heltid istället.

Många är historierna och hennes busiga, livsglada upptåg här i Långkärrsskogarna!

 

Det är med viss sorg men allra mest glädje, vi insett att det nu är dax för Ester att få nya utmaningar i livet. Vi önskar därför hennes nya familj Grattis och Stort Lycka Till!

 

 

 

Steiners Mon Ami

2014-2016

Warsteiner - Skoven Rafael - Blue Hors Romancier

 

Det var en solig sommardag i juni 2014 som jag och mamma begav oss på en oplanerad roadtrip norr ut i landet. Vi hade hittat en mycket intressant fölunge på nätet, som skulle kunna passa in i vårt avelsarbete och förhoppningsvis också ha kvaliteer för större uppdrag på dressyrbanan.

 

Även om vi sagt "inga fler fuxar!" så var det en underbar liten fux som mötte oss där i hagen, enbart sex veckor gammal.

Vi fick se henne tillsammans med mamman i paddaocken och redan efter ett par steg i trav och galopp föll vi pladask. Det här var verkligen något för oss!

Visserligen var hon inte så stor, men stammen höll hög klass och gångarterna också. Vi betsämde oss på plats och till hösten kom hon till oss, lilla Myggan.

 

Myggan visade sig ha ett härligt, rivigt temperament och gångarterna visade hon upp gång på gång och fick oss att dra efter andan.

 

Men denna gång blev underbart kort. Vi hade under en period känt att något inte stämde helt med hennes utveckling och trots många försök med foder, hård maskkontroll, tät veterinärkontakt och anpassad lämplig träning, så ville hon inte utvecklas som hon borde.

 

Tillslut blev det ett besök hos en erkänt duktig veterinär och domen föll. Neurologisk skada på ena nackkotan. En medfödd defekt som inte kunde visa sig förän hästen växte och blev större och tyngre.

 

Inget att göra.

 

Och vi fick i maj 2016 säga farväl till det som var framtiden. Till en underbart härlig individ. Så ung och så vacker.

 

Det är tungt i våra hjärtan - älskade älskade Myggan, vila i frid <3

 

/ Sophie

 

Zeb

 

2004 - 2014, Rottweiler

 

Vår älskade Zeb finns inte mer. Han var den gladaste, vänligaste och mest underbara hund man kan tänka sig.
Zeb kunde omvända den mest hundrädda och vi fick ofta höra vilken fantastiskt hund han var.

 

Zeb kom till oss en solig sommardag. Han var familjens första valp och som alla valpägare vet var det fantastiskt mysigt, härligt, charmigt, busigt och alldeles underbart med den lilla svarta rultiga busen.

 

Vi var alla mycket engagerade från start, i att få en lydig, trygg och lugn hund. Ett minne som vi ofta tänker på är när Zeb fortfarande var ganska liten men hade börjat bli sådär tonårstrotsig. Han låg ofta under en vagn och tuggade på ett ben eller en leksak och vår uppdrag blev att ofta gå dit och ta leksaken i från honom. Första gångerna morrade han och visade sig så stursk, men efter att vi upprepat detta på löpandeband gav han upp och jag tror aldrig han morrat över en leksak sedan dess.

 

Zeb var den perfekta gårdshunden. Han var lugn och alltid så snäll och vänlig. Han gick lös på gården och hade alltid full koll, men kunde avgöra ganska bra när han behövde hetsa upp sig över något eller inte.

 

Under sitt liv fick Zeb testa på en hel del olika typer av träning. Bland annat blev han utbildad som räddningshund tillsammans med husse och på äldre dagar gjorde han fina framsteg i Rallylydnad med både lillmatte och stormatte.

 

Han stora kärlek i livet var små gosedjur och små barn, ju yngre desto mer lycklig blev han när han fick chansen att snusa på dom.

Han fick tio år hos oss. Det känns tungt att han trots pigghet och få ålderstecken inte kunde stanna. Hans ena ben vi opererat flera gånger gav tillslut upp.

 

En oersättlig vän har har lämnat oss i sorg men med många underbara minnen och värme i

våra hjärtan.

 

 

Pretty Woman "Julia"


2000 - 2013, Bearded Collie


Vår älskade Julia, min ständiga följeslagare, en trogen vän under många år.

Julia kom till oss som en omplaceringshund, första tiden låg hon och morrade under köksbordet. När vi skulle rasta henne gjorde hon sina behov utanför entrén på 2 röda sekunder.

Med tiden blev hon trygg och en otroligt glad och spjuveraktig hund.

På lydnadskursen briljerade hon oftast men när hon blev riktigt uppspelt skällde hon konstant och sprang runt mig på behörigt avstånd tills hon insåg att det var dags att lägga av.

Hennes vallningsegenskaper var fantastiska och resulterade i flera SM starter med bra resultat. Framförallt med tanke på att hon bara träningsvallade en vecka innan tävlingarna som alltid var på Ekerö utanför Stockholm. Hon var i sitt esse när hon fick valla, så till den milda grad att hon på en tävling blev utvisad från banan när hon tog taggtråd (nafsa i rumpan på fåret).

På vallningskursen vid Mörrum visade hon sin otroliga uthållighet och mentala styrka. Matte var klipp slut efter 7 dagar, själv hade hon gärna fortsatt några veckor till. Så var Julia, en godhjärtad överlevare som aldrig gav upp själv.

Med förhoppning om att få en härlig kull med valpar så åkte vi till Blekinge för att para ihop Sveriges bästa Bearded Collie hane och Julia. Här visade hon igen sin klokhet och envishet genom att oavbrutet mana på hanen om att göra sitt jobb och hon fick sin vilja igenom. Glada åkte vi hem men det blev inga valpar. Vi fick sen veta att hanens spermier var av dålig kvalitét och han blev dessvärre aldrig pappa och Julia fick aldrig några valpar.

Julia blev 12 år och 9 månader och saknaden efter henne kommer aldrig att blekna. //Zanna

 

Frozen

 

F.2003 e. Bugatti Hilltop - Eightyeight Keys xx

 

Frozen, eller Zigge som han kallas, var vårt tredje föl. Han var mörk, långbent och vacker och vi såg tidgt att att han var en häst med potential.

Sophie hade hand om hans utbildning från start, visade honom vid rådgivande, treårstest och kvalitetestävlan med fina resultat. Zigge fick gångartsdiplom och blev klass 1 i hoppning som treåring och klass 1 i gångarter som fyraåring, bara ett ynka poäng från diplom.

 

Zigge har alltid varit en otroligt snäll häst att hantera, men hade redan för början ett hett temperament och var inte helt enkel att rida.

Sophie valde att satsa mer på sin andra häst för tillfället och Zigge lämnades som femåring till ett utbildningsstall. Där blev han kvar i två år och tävlade upp till MSV C med segrar och debuterade Msv B innan han kom hem till oss på Långkärr igen.

 

Sophie fortsatte att rida Zigge några år som tyvärr kantades av en del otur vilket gjorde att ridningen aldrig riktigt kom igång. En seger blev det i MSV C .

Zigge är en fantastisk men svår häst som kräver mycket tid. Den tiden har vi inte möjlighet att ge honom och därför beslöt vi oss för att sälja. Då rätt ryttare dök upp var valet inte lika svårt som vi trott.

Vi önskar nya ryttaren Caroline Carlstedt, DressyrHoppet Lycka Till!

 

 

Frenja från Lunnebjörke


F. 2005 e. Frami - Fakur

 

Frenja kom till oss sensommaren 2011 och skulle vara Zannas foderhäst ett tag framöver. Frenja var grundutbildad, snäll och trygg och passade jättefint i hop med sin nya lite orutinerade ryttare.
Under året som gick fick Frenja och Zanna, tillsammans med sina vapendragare Mats och Ester, många långa och härliga ridturer.
Tillsammans utforskade dom skogarna runt Långkärr och varje ridtur var som ett helt äventyr!
Zanna lärde sig mycket av Fenja, och Frenja lärde sig ett och annat hon också!
Hösten 2012 åkte Frenja lite oväntat tillbaka till sin ägare, då hon plötsligt själv stod utan häst.
Vi saknar förstås den där fina lilla hästen, men vem vet? En dag kanske hon står här på stallbacken igen och väntar på ett nytt äventyr i skogen?

 

 

Ray of Light

 

2001 - 2012 e. Wetano - Eighty Eight Keys xx

Då vårat första föl Junior kom oplanerat så var det en härlig känsla att för första gången själva göra allt från att välja hingst, åka till semin och följa hela dräktigheten när vi bestämde att Keysan skulle få bli mamma igen.
Vi la mycket tid att hitta rätt hingst och när vi väl fann honom visste vi att det var rätt! Keysan blev dräktig med Flyingehingsten Wetano och födde i april 2001 ett underbart litet stoföl som vi döpte till Ray of Light, Rally.

Rally växte upp till en skönhet med mycket temperament men också massor av arbetsglädje.
Rally fick goda vitsord och blev klass 1 på fölmönstring. Som tvååring fick hon en svår sparkskada på ett bakben och framtiden var oviss. Eftersom hon var så ung valde vi att låta tiden utvisa vad det skulle bli av henne. Sophie red in och utbildade henne till LA dressyr. Som fyraåring gick hon flera felria 1 m hoppningar med Lisa - Maria Norlander.
Sen sa hon i från. Bakbenet gjorde allt för ont.

Vi seminerade henne med elithingsten Don Primero och i juni 2007 blev hon mamma till Fionnaghal, Fiona.
Mammarollen var tuff för Rally och Fiona hade inte den lättaste uppväxten. Efter avvänjningen gjorde vi ett sista försök att komma igång och rida Rally men det fungerade inte.

Länge funderade vi på om vi skulle våga ta ett föl på henne igen med tanke på hur hon tagit sin mammaroll, men tillslut betstämde vi oss. Vi seminerade henne med Flyingehingsten Belamour.
Samma sommar skadar sig Rally svårt på ett elstaket och måste boxvila i flera månader. Trots det blev hon dräktig och allt förflöt som det skulle. Men Rally var sliten av sina skador och vi kunde se att hon hade ont vissa dagar.
I maj 2011 föddes Bellarae, Märta, och Rally visade att hon mognat och var nu en fantastisk mamma.

Beslutet att låta Rally somna in när Märta var avvand var svårt men rätt.

26 april 2012 lämnade hon oss och med henne försvann en fantastisk häst med ett stort hjärta och personlighet.
Hon kommer alltid att ha en speciell plats hos oss och vi är oändligt tacksamma för dom två underbara ston hon har lämnat efter sig. Vi är säkra på att Fiona och Märta kommer göra sin mamma stolt.

 

 

Charline IX

 

F. 1998 e. Zeppelin - Brabant

Challe kom till oss som fyraåring. Först hade Sophie henne på foder och tanken var att hon skulle tävlas och utbildas ett par år för att sedan återgå till ägaren och bli avelssto. Men som det är med djur i bland så blev Sophie så fäst vid denna härliga häst med sitt lugna och vänliga sätt att Sophie köpte henne redan efter sex månader.
Det blev början på en lång karriär med härliga framgångar och som alltid blandat med glädje, blod, svett och tårar.
Challe utbildades till MSV A och tillsammans med Sophie blev det en mängd placeringar i LA och även MSV B. Dessutom fick Challe sin avelsvärdebokstav höjd från B till AB tackvare sina fina prestationer!

Ekipaget har rest land och rike runt och Challe har alltid gjort sitt bästa, på varenda tävling och varenda träning. Hon överraskade nog alla med sin framgång och sina fina resultat.

2011 blev slutet på Sophies och Challes tid tillsammans på tävlingsbanorna, men också början på något nytt.
Det var dags för Sophie att gå vidare med sina unghästar och eftersom Challe förtjänar att alltid vara nummer 1 och drottning i sitt stall, beslöt Sophie att lämna henne på foder om en värdig kandidat dök upp.
Och aldrig har vi ångrat beslutet att låta jätte härliga, ambitiösa och duktiga Nathalie Sääf låna vår ögansten. Och att se Challes glädje när hon får glänsa på tävlingsbanan och visa alla vad hon kan berör oss verkligen!

I april 2012 blev Challe Nathalies egen och vi önskar dom all Lycka Till framöver! Vi finns alltid här för er och hoppas att vi får fortsätta följa er på nära håll!
Lillprinsen


 • f. 1997
 • e. Express Kaxe - Jamil
 • Shetlandsponny

Lillprinsen kom till oss på hösten som ettåring. Han var en kolsvart liten shettishingst med ögonen fulla av bus! Han skulle i första hand vara sällskap till vår första fölunge – Junior – som också han var ett år gammal.

Prinsen och Junior blev dom bästa av vänner. En dag hittade vi dom sovandes tillsammans i hagen. Junior helt utsträckt på sidan, och Prinsen sov tryggt och gott intill Juniors mage mitt emellan hans ben! Det var en härlig syn!

Prinsen reds in som treåring av Johanna Jonsson på Skogslotten. Därefter hade han flera duktiga ryttare som red och faktiskt tävlade lite på honom! Men i takt med att barnen som red blev yngre och yngre så blev han busigare och mer shettis än någonsin. Han skrämde nog ett barn eller två med sina rejäla bocksprång!

2003 var vi tvungna att avliva Junior och Prinsen sörjde sin vän. Prinsen fick då övergå till att vara föluppfostrare, vilket han skötte med bravur. Alla våra fölungar som växt upp med honom har fått hans fina och vänliga sätt mot andra hästar.

Prinsen var inte sjuk en enda dag i sitt liv, tills han i januari 2009 drabbades av svår fång. Han fick boxvila och smärtlindring under flera månader, men tyvärr blev han aldrig bra. Sista veckorna fick han vara ute i sin vanliga hage och umgås med Challe och bara vara häst igen efter lång tid i sjukhage. Veckan efter midsommar kom Carina och lät honom somna in här hemma på gården, där han levt nästan hela sitt liv.

Vi har förlorat en underbar liten häst och en vän, som vi kommer minnas med värme och glädje.Zamira


 • f. 2002
 • korsningsponny kat. C

Zamira var ännu en ponny som hamnade hos Sophie på ett bananskal. Hon hade gått på lösdrift och var fem år och oinriden. Sophie och Erika Engberg red in och grundutbildade Zamira, som visade sig ha en stor hoppkapacitet. Hon såldes 2007 till Jenny Purvins, Stavsjö.Run Forrest Run xx


 • f. 2001
 • e. Troon - Feuerbach

"Tom" har en alldeles speciell historia. Då han var fyra år gammal köpte vi honom på en auktion som polisen ordnade med. Det var ett 40-tal vanvårdade hästar som sökte ett lyckligt hem. Tom visade sig ha ett hjärta av guld. Sophie red in och utbildade denna fantastiska lilla häst som blev en riktigt trevlig dressyrhäst. Ekipaget var placerade i LB dressyr, innan han 2006 såldes till Jenny Andersson, Vikbolandet.Candy


 • f. 1992
 • e. Junker - Ciceron

Candy var Sophies första riktiga tävlingshäst. Vi köpte henne 2000 av uppfödaren Anna Malmberg. Candy var en vacker häst med mycket fina gångarter. Hon var AB - premierad och hade fått ett föl hos Anna 1998 - Cicciolina e. Corrado WL.


Sophie och Candy red upp till medelsvår dressyr och även en del hoppning och fälttävlan innan en gammal skada gjorde sig påmind. Candy sattes återigen i avel och fick ett föl 2004 e. Corrado WL. Tyvärr drabbades Candy av tarmvred då fölungen var 13 dagar gammal och Candys liv gick inte att rädda.


Vi glömmer aldrig Candy som trots sitt lite trilska humör hade ett enormt hjärta.Golden King


 • Welsh/shetland, kat. B.

  Sophie köpte King helt oplanerat. En vän talade om att han var till salu och Sophie föll direkt för hans underbara uppsyn och fantastiskt vackra yttre. Med hjälp av Elin Kärnfalk utbildades han till en trygg och härlig ponny att umgås med och rida. Efter ett par år lånade vi ut honom på foder till Fam. Petersen i Norrköping, som sedan köpte honom.


Crossing Stowaway xx


 • f. 1997
 • e. Prylens Palaver - Eightyeight Keys

Junior, som vi kallade honom, var Keysans första föl och vår första fölunge. Han var livfull och busig och satte oss på ordentliga prövningar emellanåt. På fölmönstringen väckte han stor uppmärksamhet då ett engelskt fullblod med en icke godkänd pappa blev 1:a klass!


Junior skadade sig svårt på ett staket som tvååring. Under många år kämpade vi för att han skulle bli helt frisk. Sophie och Junior gjorde ett par dressyrstarter med goda resultat innan hans skada visade sig bli oövervinnerlig. 2003 tog vi det svåra beslutet att ta bort honom men aldrig att vi glömmer denna härliga häst som älskade livet!


Djuren som fanns med oss innan och i början här på Långkärr


 • Sulan. Vår första hund. Busig blandrashund som gärna rymde och som vi hämtat flest gånger hos polisen. Hon hade ett hjärta av guld.
 • Mimmi. Blandrashund som vaktade oss väl och kunde öppna dörrar och skåp. En ensamhund som inte trivdes med vår Julia utan flyttade till våra släktingar i Skärkind där hon levde lycklig och bortskämd i allra högsta grad!
 • Texas. Huskatt vi köpt från Fiahemmet. Han skulle bo i stallet men det charmtrollet flyttade in i huset i stället. Han blev på ålderns höst sjuk och försvann en dag. Det är fortfarande jobbigt att inte veta vad som hände med honom.
 • Cleo. Huskatt som kom som omplacering till Sophie och Marcus. Hon hade haft ett tufft liv men anpassade sig väl och blev en riktig familjemedlem. En dag skadade hon sig svårt och det var med stor sorg vi tvingades att ta farväl av henne.
 • Trollet. Huskatt som kom till oss som kattunge. Världens charmigaste var han. Efter 6 månader visade det sig att han hade en obotlig sjukdom och lämnade oss strax därefter.
 • Tess & Tiger. Två vildkatter vi försökte rädda livet på men som båda dog av sjukdom endast några dagar efter att vi fått hem dom.
 • Affe & Elmer. Två supermysiga raskatter som flyttade till Långkärr med oss. Redan då var dom ganska gamla och dom älskade sina nya liv ute på landet.
 • Fabian. Han var en vit undulat och det var med honom familjens stora djurintresse tog fart.